Dvasingumas
Kaip pastebėjau daug žmonių vartoja žodį “dvasingumas”, “dvasingas”, “dvasinis tobulėjimas” ir pan. Tai tikriausiai nebus sunku paaiškinti, man nedvasingam, ką būtent šis žodis reiškia?
Kai pamačiau topicą, norėjau tavęs paklausti, ką tai reiškia, bet paskui perskaičiau, kad pats to klausi .
Dvasingas zmogus - tai toks, kuris tiki ne vien materialiu pasauliu
O tai kodėl yra “labiau dvasingų” ir “mažiau dvasingų” žmonių? ir kaip galima “tobulinti dvasingumą”?
Tiesiog vieni labiau pasinere i materializma, nuo jo priklausomi, kiti maziau
Kaip tobulinti? Daugiau demesio kreipti i dvasinius dalykus
Na šiaip mes gyvename šiame pasaulyje, visiskai materealiam ir esam visi visiškai nuo jo priklausomi. Tarkim paprastas eilinis lietuvos statistinis krikščionis yra jau dvasigas. Kaip išmatuoti tą tikėjimą ir nustatyti kuris žmogus labiau dvasingas, kuris ne?
Aga… o kas tie dvasiniai dalykai? Ar dvasingi visi, bet kurios religijos atstovai, ar tik kokios nors vienos? Ir… ką duoda didesnio dvasingumo turėjimas?
[bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2content.diary_view_my/568 588-=(1697304016](http://www.bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2content.diary_view_my/568588-=(1697304016)
Vat kaip ismatuoti ta dvasinguma - nezinau Juk jo nepaciupinesi, nepamatysi, nepasversi
Bet siaip, as manau, jei zmogus pakankamai atsidaves savo ispazistamai religijai ar tikejimui ir gyvenime vadovaujasi tomis normomis, tai jau butu galima teigti, jog tas zmogus yra gana dvasingas
Nors irgi toks vertinimas labai jau “slidus” dalykas
O apie “eilini statistini Lietuvos krikscioni” geriau apskritai nekalbekim. Ten ziaurus reikalas
Dvasiniai dalykai - tai dalykai, kurie skirti tobulinti tavo prota, siela ir dvasia, rysi su Kosmosu ir Dievu bei pan. Pvz meditacija, buvimas gamtoje. As asmeniskai neskirstyciau religiju ir tikejimu i labiau ir maziau dvasingus. Dievas yra vienas, tik keliai i ji skirtingi. Aisku, apie sektas cia nekalbam
Ka duoda dvasingumas… Kitiems gal tai nieko nereiskia, man - jis teikia ramybe, pasitikejima savimi, kazkoki moralini pagrinda
Na va, jau išvadą viena padariau: Tai čia vienas iš tokių subjektyvių vertinimų kaip ir “grožis”, kur kiekvienam žmogui jis skirtingas ir išmatuoti negalima. Kodėl apie statistinį krikščionį nekalbėti? juk jis irgi išpažysta savo religiją, vadinasi kažkiek dvasingas.
Tai vadinasi mokslinės žinios dvasinis dalykas? jos tobulina mano protą. Bet sielos, dvasios, Dievo egzistavimo nepripažystu. O kuo beja skiriasi dvasia ir siela? Su kosmosu ryšys mano didelis, vistik mokausi astronomijos universitete bet manau, kad čia tikriausiai ne tas “ryšys su kosmosu” turimas omenį
tad koks?
Tai kad vistik skirstai, nes: O kaip politeistinės religijos? Jos nedvasingos. Nes turi daugiau dievų, ir tikrai nesutiks su šiuo teiginiu, kad “Dievas yra vienas, tik keliai skirtingi”. Ten nuo gimimo vaikai mokosi, kad dievų yra daug ir kiekvienas atsakingas už kurią nors sritį, ir tuo tiki. Taip pat galvoja, kad klysta monoteistai, “nes dievų juk yra daugiau nie vienas”. Tad kuri iš šių religijų tikėti? Kodėl “išbraukiamos” sekotos? jos nariai juk taip pat turi savo religiją ir tiki. Krikščionybė juk kažkada irgi buvo tik papraščiausia sekta, o išaugo į milžinišką religiją.
Tai jei būsi labiau dvasinga tai ir labiau pasitikėsi savimi? O jeigu aš, visiškai nedvasingas, nes netikiu jokia religija, esu irgi savim pasitikintis žmogus, ir tarkim turiu “moralinį pagrindą” (paėmiau į kabutes, kadangi “moralinis pagrindas” gali būti skirtingai suvokiamas)? Tai koks skirtumas tarp ‘buvimo dvasingu’ ir ‘nebuvimo dvasingu’?
o kas labiau myli? kieno liūdesys didesnis? kas labiau neapkenčia? gal matuokime visgi apčiuopiamus dalykus?.. paieška suranda dar pora temų apie dvasingumą. tiesa, ši kiek kitokia, bet jei jau čia užėjot, tai gal panorėsit ir daugiau apie tai paskaityti:Kaip maitinate savo siela? (dvasingumas)[bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2forum.showForumPosts/3400 46.245-=(437419663](http://www.bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2forum.showForumPosts/340046.245-=(437419663) Vienuolio ar paprasto žmogaus kelias į dvasingumą yra sunkesnis? [bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2forum.showForumPosts/2741 42.245-=(632178104](http://www.bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2forum.showForumPosts/274142.245-=(632178104)
Ąžuolėlis rašė: Na va, jau išvadą viena padariau: Tai čia vienas iš tokių subjektyvių vertinimų kaip ir “grožis”, kur kiekvienam žmogui jis skirtingas ir išmatuoti negalima. Teisingai Kodėl apie statistinį krikščionį nekalbėti? juk jis irgi išpažysta savo religiją, vadinasi kažkiek dvasingas. Statistinis Lietuvos krikscionis net nezino tiksliai i ka tiki, tai apie ka cia kalbeti?
Tai vadinasi mokslinės žinios dvasinis dalykas? jos tobulina mano protą. Bet sielos, dvasios, Dievo egzistavimo nepripažystu. O kuo beja skiriasi dvasia ir siela? Su kosmosu ryšys mano didelis, vistik mokausi astronomijos universitete
bet manau, kad čia tikriausiai ne tas “ryšys su kosmosu” turimas omenį
tad koks? Tam tikra prasme mokslines zinios - dvasinis dalykas, nes pleciasi tavo pazinimas. Bet sakau, tik tam tikra prasme
O kalbedamas apie Kosmosa, turejau omeny daug subtilesne erdve nei materialusis kosmosas. Siela nuo dvasios skiriasi tuo, jog pastaroji yra subtilesne ir nemirtinga. Ja sunaikinti gali tik tas, kas ja sukure. Tai kad vistik skirstai,
nes: O kaip politeistinės religijos? Jos nedvasingos. Nes turi daugiau dievų, ir tikrai nesutiks su šiuo teiginiu, kad “Dievas yra vienas, tik keliai skirtingi”. Ten nuo gimimo vaikai mokosi, kad dievų yra daug ir kiekvienas atsakingas už kurią nors sritį, ir tuo tiki. Taip pat galvoja, kad klysta monoteistai, “nes dievų juk yra daugiau nie vienas”. Tad kuri iš šių religijų tikėti? Nurodyk man tokia religija ar tikejima
Kodėl “išbraukiamos” sekotos? jos nariai juk taip pat turi savo religiją ir tiki. Krikščionybė juk kažkada irgi buvo tik papraščiausia sekta, o išaugo į milžinišką religiją. Sektas atskyriau, nes ten dazniausiai plaunamos smegenys ir jau yra ne religija ar tikejimas, bet viso to parodija ir aklas pavaldumas
Krikscionybes cia nepainiok. Cia jau kita istorija. Tai jei būsi labiau dvasinga tai ir labiau pasitikėsi savimi? O jeigu aš, visiškai nedvasingas, nes netikiu jokia religija, esu irgi savim pasitikintis žmogus, ir tarkim turiu “moralinį pagrindą” (paėmiau į kabutes, kadangi “moralinis pagrindas” gali būti skirtingai suvokiamas)? Tai koks skirtumas tarp ‘buvimo dvasingu’ ir ‘nebuvimo dvasingu’? Cia jau nuo zmogaus priklauso, kas yra jo moralinis pagrindas ir ar apskritai jis toki turi
Tai visiškai nesusiję su tuo ar žmogus tiki kuo nors ar ne, tuo pačiu ir su dvasingumu
Žino, jis save laiko krikščioniu, vadinasi tiki krikščionybe.
“nematerealusis kosmosas” ir “sielos” prasmę labai jau skirtingai įsivaizduoja dauguma tikinčiųjų
“pagoniškos” religijos.
Čia jau prasideda “mano tikėjimas teisingas, jų ne”, kitiap tariant kitų religijų netolerancija. krikščionybė buvo sekta , lygiai tokia pati, kaip ir dauguma dabartinių sektų: užsidariusi ir t.t. o smegenys plaunamos kiekvienoje religijoje.
Bet ar jis zino, kas tai yra krikscionybe? "nematerealusis kosmosas" ir “sielos” prasmę labai jau skirtingai įsivaizduoja dauguma tikinčiųjų
Taip
Bet cia jau kiekvieno asmeninis reikalas
"pagoniškos" religijos. Turi omeny senaji Lietuvos tikejima?
Ir tu manai tai buvo politeistine religija?
Nesutikciau
Siaip aisku reiketu skirti laikotarpius, kada buvo baltu tikejimas ir kada prasidejo nupagonejimas. Pirmuoju atveju buvo vienas Dievas ir kitos dievybes, pvz. Perkunas. Kaip kitu - dar nesu isigilines
Čia jau prasideda “mano tikėjimas teisingas, jų ne”, kitiap tariant kitų religijų netolerancija. Viskas cia toleruojama. Tiesiog nori sektas pripaisyti prie normaliu religiju ir tikejimu
O as to nedaryciau. Tiesiog isigilink, kas siandien yra laikoma sekta, ka jos daro ir kaip veikia bei pan.
krikščionybė buvo sekta , lygiai tokia pati, kaip ir dauguma dabartinių sektų: užsidariusi ir t.t. o smegenys plaunamos kiekvienoje religijoje. Taip, buvo
Bet siandien ji yra religija. O religijos ir sektos skirtumas tame, kad sektoje tau niekas neleis rinktis - tiketi ar ne. Krikscionybe kaip ir leidzia, tik ji pasako, kas buna tiems, kas netiki Dievu
O kuo tiki pvz. munistai? Ar jie toleruoja laisva zmogaus apsisprendima?
kas tas “tai”?
ĄžuolėliJau ne pirma tema, kurią pats sukūrei, o ir kitose tyrinėji tą patį tikėjimo, religijos, dvasingumo klausimus. Tik ar ne iš anksto pats sau žinai atsakymą? Dvasios sąvoka yra priešinga materijai. Taigi, grįžtam prie šaknų, taip sakant
Parašęs Fiziką, Aristotelis sukurpė Metafiziką, tiesą sakant, visai vertą dėmesio veikalą. Gal, kai žmogus patiria daug prievartos - jam nurodinėjama, kaip jis turėtų tikėti, kas yra teisinga religija, kaip dera elgtis ir taip toliau - jam būna sunku buti nešališkam. Toks “atoveiksmis”. Žinai, norisi palinkėti, kad dažniau susidurtum su tokiais žmonėmis, kurie neverčia Tavęs galvoti taip kaip jie
Didžioji dauguma save vadinančių “katalikais” nėra skaitę biblijos (aš būdamas ateistas bibliją esu perskaitęs) Bet vistiek jie kažkuo tiki
Turėjau omeny visas politeistines religijas, Senasis lietuvių tikėjimas irgi yra politeistinė religija. Dievas (Dievas senelis) yra tik vienas iš daugybės dievų. Garsiausia politeistinė religija turbūt būtų induizmas, kurį išpažysta 13,2% viso pasaulio žmonių.
Patikėk, aš esu įsigilinęs kas yra sekta ir kas ne. Sekta nuo paprastos religinės bendruomenės skiriasi tuo, kad yra uždara. O pinigai ir protas plaunamas puikiai ne vien sektose. Jei įsitrauki į sekta, tai rinktis net ir nesinorės kažko kito. Bet aš šnekėjau apie tai, kad Kiekvienam savas tikėjimas yra teisingiausias, toleruoti dar galima panašius tikėjimas, bet jei kokia nors religija yra nutolus labai nuo išpažystamos, - tai tada jau ji net nebereligija. Kaip pvz. Katalikas dar vertas dėmėsio laiko kitas monoteistines religijas, bet į politeistines jau žiūri dažnas kaip į “nesamonę”.
Šitai:
Taip, mano hobis yra religijos ir mitologija Šita tema sukūriau tam, kad išsiaiškinti vieną kartą tą “dvasingumą”, kas tai per daiktas ir kodėl tai laikoma “vertye”?..
Kol kas “dvasingumo” reikalingumo gyvenime aš nepastebėjau
pvz. Grožis - veikia aplinkinius žmones, Išmintis - padeda priimti naudingus sprendimus ir pan… o vat ką daro dvasingumas?
Dėkui, manęs niekas neverčia “galvoti kaip kažkas” žinoma toks mano pasaulėžiūris kaip dabar neatsirado “iš niekur”, jo formavimasi įtakojo daug žmonių ir knygų.