CK 4.102str.

CK 4.102str.Nežinau

Gal kas turite kodexa po ranka ir galetumete isversti man, ka tas straipsnis ten nori is manesPiktas nieko nesuprantuPavargęs Kokia jo esme?? ar ta, kad uz bet koki paimta zemes sklypa ir jo teikiancias gerybes visuomenes poreikiams, atlyginama pinigais tiems, kuriems ta zeme priklauso nuosavybes teise??Nežinau

4.102 straipsnis. Asmenų, kurių ne nuosavybės teise naudojami statiniams statyti žemės sklypai paimami visuomenės poreikiams, nuosavybės teisių apsauga

  1. Jeigu statiniams statyti asmenų ne nuosavybės teise naudojamas žemės sklypas paimamas visuomenės poreikiams, tai už statomus ar jau pastatytus ir tiems asmenims nuosavybės teise priklausančius statinius, taip pat už sodinius turi būti atlyginama pinigais rinkos kaina.

  2. Naujasis žemės naudotojas privalo atlyginti statinių bei sodinių savininkui visus nuostolius, atsiradusius dėl žemės sklypo paėmimo, išskyrus nuostolius, kurie atsirado dėl paties statinių bei sodinių savininko neteisėtų veiksmų.

  3. Žemės, statinių ar sodinių vertė, paėmimo sąlygos ir dėl žemės sklypo paėmimo atsiradusių nuostolių dydis nustatomi naujojo žemės naudotojo ir statinių savininko sutartimi.

  4. Ginčus dėl statinių ar sodinių vertės, paėmimo sąlygų ir dėl žemės sklypo paėmimo atveju atsiradusių nuostolių dydžio sprendžia teismas.

Labas

Str. reiskia nieka kita, kaip tik tai, kad kai kuriais atvejais leidziama nukrypti nuo isimtiniu nuosavybes teisiu principo, taciau tik esant visuomenes poreikiams ir tik teisingai atlyginant. Kitaip tariant, konkretizuojama Konstitucijos nuostata: nustatomos konkrecios salygos, apmokejimo tvarka, etc. Pvz, per tam tikra kazkam priklausanti sklypa reikia tiesti visuomenines reiksmes kelia ar statyti visuomenines reiksmes objekta, ar pan., tuomet nuosavybe (zeme) nusavinama, taciau savininkui turi buti teisingai atlyginta sklypo verte.