Butinoji gintis

Butinoji gintis

Vakar dienos Lietuvos ryte perskaiciau straipsniuka:
http://www.lrytas.lt/20030610/pen10_kk.htm

esme tokia, kad pagal viena ish versiju zmogena einanti parke bande apiplesti, kai pleshikas gavo atgal… pasikviete draugelius. Uzpultasis ishsitrauke peili viena papjove, kelis suzalojo.

Domintu teisininku/susidurusiu nuomone: jei priimtume kad shita scenariju, kas tam zmogenui kuris pasishvaiste peiliu gresia ?

Vienas mano pažįstamas teisininkas sako, kad įstatymai labiau gina puolančius, o ne besiginančius, nes norint apsiginti, besiginančio priešpastatytas smurtas turi būti didesnis už puolančiojo smurtą. Kitaip nepavyks apsigint. Bet jei apsigynei, tai iš karto esi kaltas, nes apsigint nesužalojant užpuolėjo yra sunki užduotis net ir aukščiausio lygio kokios nors kovinės sporto šakos meistrui. Nenuginčijamas besiginančiojo nekaltumo įrodymas būtų tik tada, jei jis būtų negyvas. Turbūt tas, kuris gynėsi peiliu, greitu laiku užmirš, kad yra langų be grotų Nustebęs.

Sunku patikėt, kad naujasis BK yra žmoniškesnis. Jei nesunku, gal galėtum įmest nuorodą, kur galima būtų pasiskaityt naują BK. Nes šiaip vien dėl peilio nešiojimosi tas žmogus turėtų susilaukti daugybės bėdų, nekalbant apie jo panaudojimą ne duonai pjaustyti.

bandziau kazkada vystyt diskusija, bet nudusoLiūdnas
http://www.banga.lt/admlt/2forum.showForumPosts/145520.221-=(210748799
5

ash zinoma nesu teisininkas, bet kashkaip nesitiki… kad jei net besigindamas panaudojo peili… isheis sausas

(pamenu priesh 3-5 metus laikrashciai rashe apie atsitikima… kai ejo vaikinas & mergina, anuos uzpuole penkiese. vaikinas ishsitrauke peili, ko pasekoje 2 uzpuolikai ligonineje atsidure. Kiek pamenu ji nuteise uz neteiseta shalto ginklo neshiojima/naudojima

viskas priklauso nuo irodinejimo bei nuo to koks ten tas peilis. jei tu ten visus supjaustysi kiseniniu peiliuku (atlenkiamu) tai bus viena, o jei issitrauksi "shtyriu" su dantukais ir grioveliais kraujui bei orui, tada bus visai kas kita.

tavo minetu atveju matyt visai teisingai nuteise, nes matomai ta jo "peiliuka" pripazino saltu ginklu. kaip matai jo nenuteise uz kuno suzalojimus taigi vadinasi pripazino butinaja ginti.
nemaisyk dvieju dalyku: butinosios ginties ribu ir priemoniu panaudojimo apsigynimui. jei priemones neteisetos, tai ir atsakomybe uz tai bus. kitas atvejis jei tu atsitiktinai paiimi po ranka pasitaikiusia neteiseta priemone pavojaus akimirka, o ne visada nesiojiesi ir lauki kada reiks apsigint.

Tai kad lietuvoj bet koks lenktinis peiliukas laikomas shaltu ginklu, niu nebent gal ishskyrus SAK’us (viktorinox). Varciau neseniai istatyma… tai tenai tokiu dalyku prirashyta… pvz jei yra ashmenu fiksavimas - jau negalima. Tokiu kur nesifiksuoja ashmenys gamina labai nedaug, bo jie skaitomi pavojingi naudojui Šypsena

Plius dar vineas kurijozas: santykis tarp ashmenu plocio ir ilgio. Lenktinis peiliukas Spyderco Navigator su 5 cm geleshte jau Ne

Niekaip negaliu suprasti, koks skirtumas ar žmogus buvo papjautas medžiokliniu peiliu su grioveliais, ar virtuviniu be griovelių?

Vadinasi peiliukas, kuris atliko savo juodą darbą, buvo pripažintas ginklu. O jei jis būtų perrėžęs gerklę su britvute, kuri atliktų tą patį darbą, tai turėtų būti išteisintas, nes britva neturi nei griovelių, nei dantukų, ar teisingai supratau? Nekaltas Paaiškinkit please kas nors man, kuo beisbolo lazda humaniškesnė už nunčiakus, nes pastarieji laikomi šaltu ginklu, o lazdą galima laisvai neštis rankoje per miestą, kuri liaudyje turi pikta lemiantį pavadinimą "byta" (nuo žodžio mušti) ???

O ką daryt žmonėms, kurie nėra tokie kieti, kad galėtų plikomis rankomis apsigint nuo kelių banditų, nes kaip taisyklė, neteisėtos savigynos priemonės pavojaus akimirkomis gatvėje nesimėto Nekaltas.

  1. skirtumas tas kad medzioklinis peilis ar kitas kovinis yra laikomas saltu ginklu kurio negalima nesiotis (matomai istatymu leidejas daro prielaida, jog tu neiojiesi ji turedams teisei priesingus ketinimus) o virtuvini gali nesiotis, nes pagal konstrukcija jis nera toks pavojingas ir jo paskirti kita.
    2.netaip supranti sy reikala. minetoje situacijoje nagrinejami du dalykai: a) butinoji gintis (jos ribu perzengimas) ir b) ginklo panaudoto savyginai laikymo teisetumas (jei jis tavo)
    jei tai tikrai buvo butinoji gintis - tai bet kuriuo atveju zmogus bus isteisintas del kunoi suzalojimu ar nuzudymo, taciau bus nuteistas uz neleistino ginklo nesiojimasi.
    3.beisbolo lazda niekuo nehumaniskesne. tai sporto yrankis (kaip ir golfo lazda, kokia nors paziuza, ar dar kas nors) kuris labai patogus ir kitokiai veiklai, bet vistiek pripazinkim, kad tai visu pirma sporto irankis, kai tuo tarpu nuntiaku yra kovinis ginklas visu pirma (nors ir yra varzybos). tik tame ir skirtumas. kaip aisku zinai kad tam tikrose irr valgymo lazdeles ir tusinukas tampa dideliu ginklu.

Reishkia dzideli virejo peili galima neshiotis ir mientai neprisikabins ?

Shaunu!
ainu pirkti TTKK :

http://www.thrblades.com/TTKK.htm

Cha cha

Taip naujame BK, skirtingai nuo senojo, jau leidziama besiginanciajam ne tik suzalot besikesinantiji, bet ir ji nuzudyt.Ir tai nebus butinosios ginties ribu perzengimas. Šypsena

Atrodo, maisomos apsigynimo ir nugalejimo savokos. Nematau jokio reikalo nudobt uzpuolika: kiekvienas mastantis zmogus atsisakys savo piktu keslu pamates pernelyg komplikuota ju igyvendinima.
Jei man taikosi kumsciu i veida, galiu pasilenkti- tai ir yra apsigynimas. Pabegimas irgi yra apsigynimo rusis, be jokiu smurtiniu pasekmiu uzpuolikui Cha cha Moteriai dazniausiai uztenka pradeti cypti ir uzpuolikas dingsta Cha cha

Esi kiek naivokas ir nelabai susipazines su gyvenimu uz kambario sienu. Taip, sutinku, jei tave nori apipleshti koks eilinis latrelis, tai ishvengti fizinio susidurimo yra gana paprasta, bet dazniausiai uzpuolikas buna fizishkai stipresnis, o kur dar uzpuolimai grynai del sporto… kai hebra po kelis ar keliolika shlaistos gatvej su tikslu kanors primushti ?

Taip uzmushti prieshininka neturetu buti tikslas, bet jei taip netycia atsitiko… visuomene tau tk padekot turetu, kad padejai ishsilaisvinti nuo niekingo individo. O shiuo metu, kaip suprantu, lietuvos istatymai eilinius piliecius automatishkai daro auka: negali neshiotis jokiu savigynos priemoniu (kad balioneliai daznai buna neefektyvus, o elektroshokas aplamai kvailas ishradimas Šypsena

Vistik tradicine gynyba- atsimusti karteli ir pabegti. Neturiu jokio noro mustis gatvese, visad esu pabeges. Ir neikart nesivijo, turbut jiems pakanka malonumo matyti nubeganti Cha cha
Peilio nenaudociau neziurint istatymisku "leidimu"; nevardinsiu cia priezasciu. Vienas argumentas- jei esi plikomis rankomis, niekas taves nepjaus ir nesaus. Pjauna ar sauna tada, kai mato kitaip neiveiksia, arba bijo patys nukenteti nuo pernelyg atkaklios gynybos. Kaip minejau, begancio netgi nesiveja (nebent turetu asmeniniu saskaitu, bet cia jau kita kalba).
Nors visokiu nukrypeliu pasitaiko, bet tai jau itin retos isimtys.

tai zinoma gana nebloga isheitis. Yra tokia anglishka knygute apie savigyna. gatves mushtynes ir pan. tai ten pirmas patarimas ir yra: geriausia savigynos priemone - geri sporbaciai Šypsena
Del vijimosi tai tu arba labai greit begioji arba tau sekas Šypsena man yra nepavyke toli nubegti…

Kad peilis kaip savigynos irankis nera labai tinkamas ir taip aishku (ish netreniruoto zmogaus atimti daugeli peiliu yra labai paprasta). Savigynai labiau tiktu koks batton’as ar pan, bet tiketis kad tu neturi ginklo tai ir priesh tave jo nepanaudos yra naivu (kursioko kaimyba bytim sudubasino… vien del to kad striuke odine ir mobilke pavogti. zmogus reanimacijoj atsidure). plius kriminalines kronikas paskaityk. nieko detus zmones pjausto, dauzo ir t.t. O turint kisheneje shauninka ar dar ka nors jautiesi mazumele saugesnis.

Aplamai idomia kryptimi diskusija ishsirutuliojo. Kashkodel dauguma ziuri i peili kaip i ginkla, kai tuo tarpu jis tera irankis. bulebrodui uzsitepti, pieshtukui pasidroshti, ar bulviu trashkuciu pakeliui atpleshti. Po keliu metuku praleistu amerikej kashkaip be peilio i gatve neisheinu. Tiesa… laikydamasis kvailu lietuvos istatymu nieko nors kiek rimtesnio neshiotis negaliu (net Leatherman sudedamos reples traktuojamos kaip medzioklinis peilis, nes turi ashmenu fiksacija)… todel tenka pasitenkinti viktorinox’o kareivuku arba cybertool’su Liūdnas

p.s. Rimtai, lietuviuku istatymas lieciantis peilius ribojasi su apsurgu (jei gerai pamenu metomas peilis priskiriamas tai paciai giklu klasej kaip… atomine bomba). Ir kodel lietuvoje negaletu buti kaip pvz cekijoj… kur praktishkai jokiu apribojimu. Net anglija ir ta turi laisvesius istatymus, jau nekalbant apie vokietija, lenkija, rusija ir pan.

Idomi idomi cia ta diskusija…
Nepamirskim, kad butinoji gintis apima ne tik savo kailio gelbejima, bet ir kito asmens gyvybes ir sveikatos gynima(o kas jei tas kitas asmuo isvis negali begti?).O taip pat ir savo turto gynimaMirkt.Pagal jus iseitu: pamatai kad tavo nama padegt bando ir pabegi Cha chaCha chaCha cha

Na ir kas, kad turi "asmeniniu saskaitu"?Tai ka, kad kazkam esi bloga padares tai suteikia jam teise naudot pries tave prievarta?Tai jau butu kitas nusikaltimas - savavaldziavimas. Todel nuo to galima gintisMirkt

Labas,

neskaiciau kitu pasisakymu, tik siaip radau ir nutariau pakopinti BK… Gal kas isaiskes, gal nea…

14 straipsnis. Būtinoji gintis

Nėra nusikaltimas toks veikimas, kuris nors ir formaliai atitinka Baudžiamajame įstatyme numatytos veikos požymius, tačiau padarytas esant būtinajai ginčiai, tai yra ginant save, kitą asmenį, nuosavybę, būsto neliečiamybę, kitas teises, visuomenės ar valstybės interesus nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio pavojingo kėsinimosi, jei tuo nebuvo peržengtos būtinosios ginties ribos.
Žmogus turi teisę į būtinąją gintį nepriklausomai nuo to, ar jis turėjo galimybę išvengti kėsinimosi arba kreiptis pagalbos į kitus asmenis ar valdžios organus.

14(1) straipsnis. Būtinosios ginties ribų peržengimas

Būtinosios ginties ribų peržengimas yra aiškus gynybos neatitikimas kėsinimosi pobūdžiui ir pavojingumui.
Nelaikomas būtinosios ginties ribų peržengimu veikimas, kurio metu besikėsinančiajam padarytas lengvas ar apysunkis kūno sužalojimas, materialinė žala.
Neužtraukia baudžiamosios atsakomybės toks veikimas, kai būtinosios ginties ribos buvo peržengtos dėl didelio sumišimo ar didelio išgąsčio, kurį sukėlė kėsinimasis, arba ginantis nuo įsibrovimo į būstą.
Neužtraukia baudžiamosios atsakomybės būtinosios ginties ribą peržengimas, jeigu besikėsinančiajam padaryta žala dėl neatsargumo.
Tais atvejais, kai būtinosios ginties ribų peržengimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę, gali būti skiriama švelnesnė negu įstatymo nustatyta bausmė (45 straipsnio 3 dalis).