Auganti tešla
hermanas jis vadinasi kazkada kepdavau
visai idomu ir kaskart iseina vis kitoks
deja nebeauginu, zinau kas augina, bet ne vilniuj
buvo sese parsinesus is drauges ten kaskoki vaika tos teslos ar ka
tai auginom ,istikruju faina
,bet veliau iskepes
Sudominot su tuo hermanu
Lietuviška kaimiška duona irgi taip kepama - kiekvieną kartą paliekamas kepaliukas žalios tešlos (raugas), kuris bestovėdamas įrūgsta ir jo pagrindu užmaišoma nauja tešlos porcija
O tą Hermano pyragą, arba Draugystės duoną išmastė Amerikos kolonistai.
Raugas užmaišomas iš vieno puodelio miltų, vieno puodelio cukraus ir vieno puodelio pieno. Auginamas ne metaliniame inde, mediniu šaukštu kasdien permaišomas. Kas 5 dienas įmaišoma dar 1/2 puodelio cukraus, 1 puodelis miltų ir 1 puodelis pieno. 16ą dieną dalis iškepama (daug skirtingų receptų), dalis atiduodama draugams (iš čia ir pavadinimas), o likęs galiukas toliau auginamas
Receptus tingiu versti , yra internete:
Jo, mano kaimynka kazkada augindavo, pyragai tikrai gaunasi
Tai galesiu paklaust ar dar vis tebeturi
tokia tesla labai gerai langus uzkamsyt ziemai
Na, man tai neskanūs tie pyragai iš jos
mama kazhkada augino ilgokai kepdavom ta pyraga
bet dabar nebeauginam nes atsibodo ji kepti ir shiaip atsibodo jau ji valgyti