Arbatpinigiai kirpejui
Arbatpinigiu palieku tik maitinimo istaigose. Taciau zinau, kad kirpejui irgi reiketu palikti. Turiu l.faina kirpeja, tik va nezinau, kaip su tais arbatpinigiais elgtis - jam ant stalelio palikti? jei palikti - tai kiek?
Ar jus paliekate savo kirpejui,ai arbatpinigiu?
As net nezinojau, kad reikia kirpejui palikt arbatpinigiu! bet man paprasciau - neturiu nuolatinio kirpejo (-os), tai tiems, pas kuriuos lankausi, nepalieku - vis tiek negrisiu.
Taip visada palieku arbatpinigiu.Paprasciausiai Tau pasako,kiek esi skolingas,ir tu zinoma kiek isgali,palieki daugiau.Paprasta matematika.
Jeigu kirpeja nuolatine, kaip ji pasijus, jeigu viena karta is taves del kazkokiu priezasciu nebegaus arbatpinigiu? Geriausiu atveju pagalvos jog kazka padare blogai, o juk gali ir isizeisti. Manau jog tokiu atveju geriau nemoketi arbatpinigiu, o jeigu labai nori atsidekoti, gal but kartkartemis galima padovanoti kokia nors malonia dovanele, tik ne pinigus.
Tai cia tavo problema, kad tu ju nepalieki. Ir nekulturos lygis. Arbatpinigiu yra praktiskai privaloma palikti jei tave aptarnauja graziai ir tvarkingai , bei maloniai. Nereikia ju palikineti tik tenais kur imamas mokestis uz aptarnavima.
Kirpejai as asmeniskai palieku visada arbatpinigiu. Paprastai tai buna 5 lt. Tiesiog as paduodu ligia pinigu suma, kuri yra 5 litais didesne ir pasakau aciu ir tiek.
J.
Matot, moku as tai ne tisiogiai jam - tame ir problema… Einu prie kasos, kur sedi moteriske ir sumoku… Jeigu jam i rankas butu - tai tuomet jokiu problemu.
Badai visam pasaulyje yra primta toksdalykas kaip arbatpinigiai. Paprastai ju dydis priklauso nuo sumos kuria tu sumoki. Arbatpinigiai turetu sudaryti mazdaug 5-10 procentu nuo isleistos sumos.
J.
Nu cia jau aisku sudetingiau yra tokiu atveju. Tada gal but tiktu kada nors atnesti kazkokia dovanele ar kazka tokio. Tiesiog pasiteirauk kad akirpejo gimtadienis ar kazkas panasaus ir padaryk maza dovanele. Jis supras kad taip ivertini jo darba. Nes jei jau pinigai eina atskirai nuo kirpejo tada matyt jam netgi pagal vidaus taisykles nelabai galima imti pinigus tiesiai is klijento ir jis poto gali tureti nemalonumu darbe.
J.
O tai tu jai padavei tuos penkis litus? Ar palikai ant stalelio? As tiesiog nenoreciau nekorektiskai pasielgti
Na, dėl viso pasaulio, tai truputį perlenkta. Paprastai prieš važiuodamas į naują man šalį pasiknaisioju internete (ar netgi MS Autoroute) ir ten randu parašyta kur ir kada duodami arbatpinigiai. Kiek žinau privaloma juos duoti JAV, nes pvz., kavinių patarnautojos be tų arbatpinigių nieko arba beveik nieko negauna. Ir taksa vienareikšmė - 15%. Savo akimis mačiau kaip amerikonas cento tikslumu atskaičiavo tuos procentus ir paliko.
Na o prie Lietuvos štai kas parašyta: “Tipping: In restaurants and bars, if a service charge has not been included, add a tip of 10 percent. A tip is increasingly expected by taxi drivers, porters, and for room service.” Kai kur įprasta, kad smulkios monetos paliktos viešbutyje laikomos arbatpinigiais kambarinei ir juos jos pasiima. Pas japaškes, nors ir raštelį palik, kad pinigai jiems - neims. Na, o rytų kaimynių viešbučiuose nepaliksi ant stalo - iš kišenės paims. Ir ne tik monetas…
Ir vistik Lietuva ne iš tų šalių kur tipinimas įprastas reiškinys. Už itin gerą servisą palieku ir aš, bet, deja, toks servisas būna labai retai…
alia ponas dingusiausias kokis dosnus, penkis plaukus pakerpa, pletkais apipila ir susilydo dziedzialiokas, ima pinigeliais svaidytis hihihi, sposas
vienu rozu buvau palikus, bo buvau ziauriai patenkinta rezultatu, ant stalelio palikau + 10 Lt. kai isejau ir truputuka ta euforija atlego, tai troshki gailejaus siaip tais kazkada neturejo is 100-ines grazos, tai sakau, kad bala nemate, iki susimatymo…bet ji matomai nepratus prie arbatpinigiu, tai dali grazos dave pinigais, dali ten kazkokiu tais megineliu plaukams prikrove
siaip tais sutinku su Badu ir ?Princese
dabar nepalieku kirpykloje, ai, pagalvojau, neuzdirbu as cia milijonu
del kaviarniu, tai jei man itinka padaveja (kas retai pastaiko, hihihi
) tai palieku…aptarnaujantis personalas paslaugu sferoje: jei nelenda man subinen, yra lakoniskas, zino kada nusisypsoti ir tai daro nuosirdziai, neikirus-toks personalas arbatpinigiu is alyvos gauna
Na, visa tai aš puikiai žinau, tiesiog patirtis rodo, kad daugelis veikėjų iš aptarnavimo sferos dirba atsipūtę, nesistengdami ir dar, atsiprašau už išsireiškimą, naglais snukiais į tave žiūri ir duoda suprast, kad tu PRIVALAI jiems palikti arbatpinigių, nors savo darbu jų tikrai nenusipelnė
Arbatpinigius duodu tik išimtinais atvejais Gal, kad suvalkietė
Mano kirpėja dirba pas save namuose, todėl problemų su apmokėjimu nėra. Paprastai, kiek pasako, tiek ir duodu, nes visi pinigai lieka jai asmeniškai. Na, o prie progos arba šiaip būna labai gera nuotaika, atnešu ir smulkių dovanėlių
Nu va, susimasciau ir as apie duodamus arbatpinigius. Kavinej – jei padaveja dirba su sypsena ir issijuosus – visada – juk ne kokie ju ten atlyginimai.
Taksistui viena karta palikau gerokai virs normos, nes isgelbejo mano katineli. Cia, zinoma neskaitant tu smulkiu, kuriu niekada neimi.
O va del kirpėjo – tai man dar taip neteko. Visada is kirpyklos iseidavau su asarom akyse ir laukdavau, kol plaukai ataugs. Buvau susiradus tokia moteryte, kuri mane patenkino savo kirpimu, ir norėjos jai kazka palikt, bet jau taip neiprasta buvo, tai vat ir nepadariau. O dabar pasiskaicius supratau, kad vertejo. Nors, kaip Alyva, sake, pinigais nesu apaugusi, bet uz gera darba visada malonu atsilyginti.
nu bet jus ir pas kirpejas vaikstote. Mano sukuosena kainuoja 9 litus, tai visuomet duodu 10. Kartais visu plauku nejudinu, tik kirpcius. tai kainuoja 2 litus. Nepadoriai mazai. Todel kirpciu kirptis einu kartu su dukromis ir palieku arbatpinigius uz visas 3…
o viena karta palikau keleta lituku ir batu taisytojui. Ten sumokejau pinigus administratorei, o graza paprasiau perduoti meistrui. Nustebo. Bet mane atsmena ir dabar ypatingai aptarnauja…
cia as tokia kruta buvau, kai savo uzdirbtus pinigus leisdavau tik savo malonumui nu to tadu, kirpejai po 100 Lt. ir pan
daba, kai uz viska raik paciai moketi, tai ir kasas atsiauginau, taupumo sumetimais, bo geras trumpu plauku kirpimas kastuoja bieshanus pinigus
Pritariu Ceziui ir nepritariu Juozui. Yra šalys, kuriose priimta palikinėti arbatpinigius ir yra šalys, kur tai nepriimta. Anksčiau Lietuvoje tai buvo nepriimta. Bet dabar arbatpinigiai vis labiau populiarėja ir pas mus. Tad dar ilgai mes būsime pereinamajame laikotarpyje ir nežinosime kada kam kiek ir kaip dera palikti arbatpinigių.
[quote]
alyva raše:
penkis plaukus pakerpa, pletkais apipila ir susilydo dziedzialiokas, ima pinigeliais svaidytis
Jo,mocerike koki pusvalandi soka aplink mane indenu karo soki su zirklem ir zuzekliu taip,kad ausys is baimes ,kad nenukirptu,i smegenis sulenda ir uzslopina sykstumo centrus.
Va ka reiskia su profesionalais reikala turet.
Nezinau, kam jai arbatpinigiai- juk kaina niekur neirasoma, ji netgi gali visus sau pasiimti (uz 45 minutes 15Lt ne kiekviena gauna)… Ar esat gave ceki? Kiek zinau, jos ir taip ‘pasidaro’ antra alga…
ai nesamone. as niekad nepalikineju niekam. moki gi uz tai. o jei kirpeja nori papildomai, tai tegu siaip kerpa, namuose ar pan.
ir ta kaina pasako…
ejau dazytis plauku (paprastai, su sawo dazais) tai wienoj kirpykloj karta sumokejau 10lt, nelabaj patiko eiles, nuejau i kita, uz ta pati suplojau 19Lt ir dar nekaip nudaze… tai wa dabar pastowiai lankausi kitoj kirpykloj ir moku po 10Lt :] Bet tai kad pinigus papildomai palikinet…
man niex nepalieka darbe… neuzdirbu tukstanciu kad swaistytis.
o privaciai tai mielu noru eiciau ir mokeciau pg susitarima