Kol yra paklausa,bus ir pasiūla.
Masių literatūra skirta masėms,ir,mano nuomone,tiems,kas skaito tokio pobūdžio knygas,jos nei ką duoda,nei ką nors atima.Stovėjimas vietoje nėra žalingas pats savimi.
Be to,jau geriau,kad eilinis žmogelis,grįžęs iš darbo,skaitys kokią Dan’o Brown’o knygiūkštę,nei žiūrės populiariuosius realybės šou.
Kitiems gi,tie patys knygynų kas savaitę ar mėnesį sudaromi topai yra puiki rekomendacija,ko neskaityti.
Na, mano viena pažįstama po “Alchemiko” taip pat nesijautė atbukinta, bet kai aš Coeli apšaukiau satanistu (o čia jau remiuosi ne savo nuomone), manim nieks nepatikėjo… Esmė ir yra tame, kaip/kur/už kiek tas (ne)būtas tiesas rasti.
Klysti. Komerciją turime šešiolika metų (na, tikrąją gal truputuką mažiau). "Prie ruso" tokiais mastais, kaip dabar, knygu nieks neleido - jei leido, ne Coeli etc. Tude nesveikai augantis domejimasis "knygomis" kazi ar i gera, kai visa butaforinis slamstas, skaitymas "del mados" igauna idiotiskus mastus (remiantis tirazais ir statistika). Gal kartais maziau geriau, bet kokybiskiau. Ar cia nėra problemos?
Gero neduoda, atima - laiką
Jau geriau eilinis žmogelis žiūrės teliką, nei skaitys tas knygas, kurios tokiu melu ir blogom emocijom persunktos.
O dėl topų gerai pasakei
nesutinku. remiantis savo patirtim, manau, kad masinės knygos yra pereinamosios tarp tikrosios literatūros. negali gi žmogau nuo karsono iš karto pereiti prie dostojevskio.
O jei žmogus nesugeba/nenori to laiko tikslingiau panaudoti?Jei jis nejaučia laiko byrėjimo ir griaunančios įtakos,argi jam yra skirtumas,kur ir kaip jo laikas dingsta?Diena po dienos kapstytis tam pačiam mėšle,kuriuo nuoširdžiai didžiuojasi ir kaimynams rodo kaip pavyzdį,juk jam smagu ir gera.
Nori pasakyti,televizija žmogų žaloja mažiau,nei populiarioji literatūra?Nejau televizoje nėra nei melo,nei blogų emocijų?Yra dar daugiau ir,deja,ne tik to:kur dar reklamos,kriminalinė žinių dalis,popsinė publicistika (kaip man gera,kad kaimynui bloga) ir,kas nuostabiausia,realybės šou.Populiariausių mėnesio laidų dešimtukai verčia krūpčioti.Ne ne ne,lai skaito liaudis,tegu ir visišką šlamštą…
O aš manau, kad nereikia išradinėti dviračio - jei žmogui nepatinka knygos, jis jų neskaitys, jei masių literatūra priverčia paiimti literatūros kūrinį ir skaityti, kad ir paprastus kūrinius - nėra blogai. Bet kokiu atveju knyga padeda praplėsti vidinį pasaulį, pasaulėžiūra, kalbos turiningumą. Visuomet lieka galimybė, kad pradėjęs skaityti knygas, kartą kitą paiims ir sudėtingas, mastymo reikalaujančias knygas.
Antra medalio pusė - jei leidyklos leistų tik sudėtingus kūrinius ar literatūros neištiktų krizė? Ta pati Škėmos "Balta drobulė" gali būti traktuojama įvairiai, bet didžiajai daliai žmonių (ir man) - tai tėra svaigalai. Na, gerao, potekstėje galima rasti šį tą gilaus apie nesugebėjimą prisitaikyti prie amerikietiško gyvenimo ir pan., bet… pats rašymo stilius panašus į šizofreniko dienoraštį. Kas bus, jei žmonės pradės aukštinti tokius kūrinius? Tarsi mūsų šaliai trūktų paranoikų ar depresijos kankinamų žmonių.
Pasaulyje gyvena gausybė skirtingų žmonių, su skirtingais poreikiais ir skoniais, todėl manau jog dabartinė situacija tiesiog atspindi jų poreikius. Juk neuždrausi popso vien todėl, kad šio stiliaus dainų prasmė paprastai būna nulinė?
teko skaityti straipsnį, kuriame buvo kalbama apie Baltų lankų knygas. Pagrindinė idėja buvo ta, kad jie itin atidžiai renkasi ką išleisti į prekybą, renkasi geras, vertingas ir kultūriškai vertingas knygas.
Buvau nudžiuginta, kad H. Murakamio knygas išleido būtent ši leidykla.
Tiesa, skaitau ir prastoką literatūra, taip sukuriamas kontrastas, beto tokia literatūra lengva, neapsunkina galvos, pakelia nuotaiką. Tas pats, kaip žiūrinti filmus.
Labai gaila, kad dabar geros ir tikrai vertingos lieteratūros mąžta, nes ji ne visada apsimoka, o riba, skirianti išmintį nuo kičo menkutė…
Ir aš taip manau. Vistiek, gal nors vienas nuo visiško šlamšto panors ko nors daugiau ir ims skaityti kažką vertingą, gal jam kas netyčia, jei pasižymės kaip skaitovas, į rankas įduos lengvai skaitomą, bet neblogą knygą, net ir vienas teisingu keliu nukreiptas pilietis yra daug.
Dieve, kad žinotum kaip džiaugiuos, jog dar kažkas taip galvoja…
mane anksčiau šis faktas stačiai siutino. dabar siutas pereina į isterišką juoką. ir iš tiesų manau, jog tai problema. ir ne vien dėl literatūros…
žmonės žino Leonidą Donskį, žinoma, negaliu skųstis. jis protingas ir įdomus žmogus. asmenybė. tačiau jie iki tol nesusimąstę kad Lirtuvoj išvis yra filosofų dabar galvoja "o, vis dėl to vienas yra" tačiau aš, savo giliomis žiniomis tuo klausimu galiu pareikšti, kad yra tikrai ne vienas o ir tie kiti, kad ir nesėdi "telike" yra ne ką mažiau įdomūs.
tas pat yra su rašytoja Jurga Ivanauskaite. ji gerai žinoma, tačiau tai nereiškia, kad tokia pat gera rašytoja.
arba su Hario Poterio autore (nepamenu pavardės). dauguma žino kokios ji tautybės, ir t.t… o jei paklausčiau kokios tautybės būtų Hesse arba Vaildas. abejoju, ar teisingai atsakytų bent pusė tiek žmonių…
Tap pat su muzika. (Lietuva turi gerų grupių, tik jie nemėgsta iš savęs daryti skandalistų ar klounų todėl nėra žinomi).
Todėl manu, jog ši tema tneturėtų apsiriboti vien populiariąja literatūra…
taip pat manau, jog visų pirma kalti yra kritikai, mat dauguma jų išliaupsina tokias paikas knygas, tada darbo imasi vertėjai. verčia į visas įmanomas pasaulio kalbas. tuomet žmonės ima ir skaito… ir tu jeims nepaaiškinsi, mat kritikai ir knygynų lentynos nukrautos dešimtimis vienos ir tos pačios knygos egzempliorių juk neklysta…
ir aš visiškai nepritariu, kad jei žmonės ims skaityti masių literatūrą, tai apskritai pradės skaityti ir šviestis. tos masinės knygos būna "sukramtytos". skaitant nereikia nieko galvoti. skaitai ir tiek… kaip "Holivudinis" kinas, kuris taip pat yra be idėjos… todėl abejoju, ar tokias knygas skaitantis žmogus bent kartą į rankas paims gerą knygą, o jei ir paims, kaži ar perskaityts.
skaityti reikia ir tai yra tikrai gerai, tačiau yra tokių knygų, kurias skaityti yra blogiau nei išvis neskaityti…