Akvariumas - 6 klausimai
La,
artimiausiu metu žadu užsisakinėti akvariumą 130x50x65
Akvariumas turėtų buti su augalais, žuvys - taikūs ciklidai, skaliarai, neonai, severumai gal, nu toks mišrus…
Tai norėčiau išvengti klaidų ir laukiu patarimų:
- 65 cm aukštis - neperaukštai?
ar gerai augs augalai? užteks šviesos?
žadu dėti 4x36w lempas: dvi - Philips aquarelle, dvi Osram Fluora. - Šitam akvariumui žadau imtis filtrą Eheim Classic 2217. Tiks? jei ne kokios alternatyvos, pasiūlymai?
- Šildytuvą galvoju imt Jager TSRH 250W, o gal pakaktų Jager TSRH 200W?
- Nesugalvoju kokį daryti akvariumo dangtį. Ar aukoti akvariumo dalį ir įleisti lempas į akvą, ar lempas montuoti dangtyje, ir taip išnaudoti visą akvariumą - žuvims?
- Gruntui žadu prisisijoti 3-6mm žvyro(paprasto) ar tiks, storį žadu dėti nuo 8cm iki 4cm.
- Gal dar ką praleidau, ką reiktų apmąstyti prieš užsisakant akvą, kad po to nereiktų griaužtis nagų
Dėkui iš anksto už visus naudingus patarimus, rekomendacijas
Sorry tikrai nezinau. Jei zinociau-tikrai padeciau
Blyn, per visus tinklapius ta pati Isprotejai
o ti ką bučiau pešęs jei tik šitam būčiau parašęs
man atrodo apsvietimo bus perdauk,del grunto jei netingi is upelio smelio paimk su smulkiais akmenukais atrodo
65cm aukštis turėtų nebūti perdaug tos šviesos , nu blogiausiu atveju vieną lempą atjungsiu
o gruntą tai žadu pats prisisijoti, 3-6mm žvyro, smėlis sako nelabai gerai, gali trūkti oro šaknim ir pradeda pūti
del smelio tai tu teisus, o kadangi 65 cm truputi virsyje rekomenduojamas normas , patarciau det tamsesni grunta, kad pritruktu sveisa, beto del dangcio, tai as asmeniskai daryciausi dangti. Taip paprasciau priziuret manau. Lempas dek keturias, jei matysi kad per daug, tada galesi viena atjungti. Beto jei man reiketu issirenkt akva, as viska apgalvociau, o poto dar karta apgalvociau. Nes klaidu taisymas kartais uztrunka labai ilgai…
Turejau akvariuma ~ 9 metus. Galeciau patarti stai ka: lempas montuoti i dangti - jos turetu apsviesti akvariuma, o ne kambari. Tamsiam kambary fantastiskai atrodo. Savo dangtyje buvau imontaves dvi atrodo 40Wt liuminescencines lempas. Tai nuo intensyvios sviesos labai dumbliai augo. Siulyciau lempas jungti per dvi grandines: taip kad galetum uzdegti 2 arba 2+2.
Sildytuva tokiam turiui (~400L ar ne?) reiketu galingesnio (250Wt). Mano akvariumas buvo apie 120L tai 50Wt sildytuvas beveik be poilsio dirbdavo.
Zuvis tai tikrai geras issirinkai Neonai labai ispudingai atrodo kai ju daug (20-30 tokiam akvariumui). Skaliaru neturejau, tik zinau kad yra labai jautrus vandens sudeciai: jei vanduo kietas skylineja ju pelekai. O cikloidinius gali pakeisti ir labirintinemis zuvimis (pvz. perliniai ar melsvieji guramiai, auginau, nereiklus + grazus). Is cikloidiniu tai papugeles auginau, nezinau kaip kitaip jas vadina. Irgi grazios, stebint jas matai kaip keiciasi ju nuotaika (spalvos ryskeja arba blunka). Idomios zuvys.
Manau kad grunto 4-5 cm pilnai uztenka. As bent jau per metus 2 kartus valydavau akvariuma: su paralono gabaliuku dumblius nuo augalu lapu, virindavau grunta. Jei daug grunto turesi didelio puodo reikes
Dar kokioj pelkej susirask grazu, gerai ismirkusi stora saknies gabala, namuose pavirink gerai ir i akvariuma. Bus kur zuvims sleptis, joms patinka tokios nesamones, ypac cikloidinems. Pora samuku isigyk (pasikonsultuok su pardaveju (-a)): jie valo stikla, augalu lapus, grunta. Tai tiek. Sekmes.
niu galvoju aš jau kokius metus tai tikrai, o intensyviai galvoju tai kokį mėnesį ar du
dėkui visiems už patarimus, ryt gal jau užsisakinėsiu,
šviesas visdėlto nusprendžiau daryti dangtyje o ne akvoj
visu pirma kai isiruosi akva neskubek pirkt zuvu,savaite dvi leisk isitvirtinti augalams ir nusistoveti mikro klimatui.tada gali jau ziuret zuvis.pirmoji klaida kuria daro praktiskai visi pradedantieji,tai prisiperka ivairiu rusiu zuvu i viena akvariuma. jai tau pirmasis akvariumas ir pinigeliai nesimeto tai galetum pradet ir nuo peciliju arba man ypac patinka molinezijos.jop laisvai gali pradet nuo molineziju… jos gyvavedes… dar patariu nusipirkt literaturos apie zuvu ligas,nes gali tekt susidurt,o tu ligu tikrai nera daug,todel verta paskaityt… del filtro tai svarbiausia kad butu backa(biologinis filtras) su termoreguliatoriu yra taip kad vienas kw ar vatai ten nu zodziu eina viens prie vieno,jai galingumas 200 tai reiskia 200litru akvui.tau reiks 2x200 manau. del lempu tai kai turesi akva matysi iskart sviesos per mazai ar per daug,zalieji dumbliai kai sviesos perdaug,o rudieji kai sviesos permazai. kaip kaskas minejo butinai reikia samuku,perdaug ju negalima pirkt nes samukai pasiskirsto teritorijom. jai kas neaisku patariu pasinaudoti gugle ten rasi saitu akvariumininkam,galesi pasiskaityt apie zuvis, auglus, priziura, maitinima, zuvu dietas ir t.t.
atsimink kad zuvis nevalgius viena diena yra daug geriau nei persivalgiusi… ar zuvis persivalgius ar badauja gali atskirti is jos islinkimo.jai zuvis islinksta vaivorikstes forma,ji badauja,jai atvirksciai persivalgius,jei tiesi, viskas ok. del perdidelio maisto kiekio kratomo i akva an akvariumo virsaus daznai pasidengia balta plevele…
Dar cia butu galima rasyt ir rasyt,bet geriau nusipirk literaturos ir pasiskaityk,nes cia kartais rasantys zmones nusiraso i lankas,bet dazniausiai padeda rast sprendimo budu,pakist minciu…
p.s: pagrindine klaida zuvu rusiu maisimas i viena akva(neskaitant samuku),galima i akve laikyt dvi rusis is bedos tris,bet geriausia apsistot ties viena rusim ir tikrai bus naturaliau ir graziau.
p.p.s. nedek i akvariuma dekoratyviniu piliu ar nenaturaliu daigtu kuriu nera gamtoi,nes taip tik gadinamas akvariumas.
nu ka sekmes.
dėkui
šiaip aš anksčiau laikiau akvą 6 metus, tai toks visai žalias nesijaučiu , bet dabar lyginant su “anais” laikais, viskas pažengę tolokai į priekį…
nepanasus jie man i taikias, ramias zuvytes
.
Dėl molinezijų:joms reikia aukštesnės temperatūros ir truputį pasūdyto vandens,todėl norint auginti daugiau augalų molinezijos kaip ir netinka…