Japoniškas grybas SHIITAKE
Pernai šių vietoj užaugintų grybų buvo atsiradę ir “Rimi”, ir “IKI” ir “Maximose”, bet prieš kokį gerą pusmetį ar daugiau jie dingo, bet kiniečių restoranuose visgi juos kai kur dar naudoja šviežius. Gal kas matė ar žino kur jų galėčiau nusipirkti ne džiovintų?
is wis kas cia per grybaj skanus jie ar atlieka yra ?
Juodieji ausiagrybiai gal? bet tame ir beda, kad atsiranda ir dingsta. Deficitas šių laikų man rodos, nedziovintu nebuna, nes paruosti valgymui jie padidina savo “apimtis” kokius 4 kart, neracionalu transportuoti. as perku IKI, avansu 2 pak.
Vat jei zinociau kas cia tokio…Kaip ji apdoroti, tai tikrai pasigaminciau namie, nes kiniskas maistas rules
Geras grybo pavadinimas SHIT-TAKE . Gal galima butu apibudinti, kas cia per maisto produktas? Kazkodel man jis atrodo juodas, i kreivabude panasus, tik didesnis…
Ne, ne ausagrybis. Shiitake atrodo tai kaip koks tarpininis variantas tarp gruzdo ir sampinjono, bet skoninem savybemis lenkia kitus grybus isskyrus baravykus ir salyginai voveruskas. Skonis saldokas, labai tinka prie vistienos ir antienos patiekalu. Dabar ju dar galima rasti dziovintu. Irgi skanu, bet dziovintas nera toks skanus kaip sviezias.
Japoniski ir kinietiski pavadinimai daznai buna panasus i keiksmazodzius Siaip i kreivabude nepanasus, grazus apvalus tracininis grybas. Savo estetika sis grybas ramiausiai pritaptu prie traciniu lietuvisku grybu kokioj zaliojoj girioj ar Dzukijos miske. Tik skonis jo skiriasi nuo iki siol valgytu. Bet su tavo pamineta kreivabude jis turi bendra savybe - abu sie grybai turi salsva skoni, bet shiitake skanesne.
Tai gal reiktu sito grybo poru paseti dzukijos miskuose, nereiktu i parduotuves vaikscioti.
Gal ir augtu…Savo isore, kaip minejau, jis pilnai galetu pretenduoti i lietuviska gryba.