MONGOLISHKAS BBQ

MONGOLISHKAS BBQ

Kadangi yra pageidaujanciu suzinoti apie si patiekala prisiverciau parasyti tema.
MONGOLU BBQ - patiekalo paruosimas uzima nemazai laiko nors iskepamas labai greitai, taigi jei ji ruosti tai geriausiai kokiam vakareliui sodyboje kuriame yra daug dalyviu ir geriausiai tureti zmogu kuris padetu.
Mongoliskas BBQ gali buti l. ivairus, zuvies, mesos, ivairios mesos, juros gerybiu ir pan., zodziu kurybinei laisvei erdves per akis. Pagrindine patiekalo sudetis - ivairios pjaustytos darzoves, mesa arba zuvis/juros gerybes (skanu maisyti ivairia zuvi ir juros gerybes).
Paruosimui reikia: 1.dideles ploksciadugnes keptuves (tokiu galima rasti kaime, gelezines, kaimieciai tokias naudoja blynams kepti arba (geriausia) nerudyjancios skardos lakstas uzlenktais krastais, dvi placios menteles maisymui.
2. aukstos saslykines, nors galima kepti ir ant dujines plyteles ar kaimiskos malkines vyrykles.
3a. ivairiu rusiu mesos - kokios gausite - as pats perku versiena, avienos farsa, truputi jautienos, vistienos file, kiaulinos ispjova arba sprandine.
3b. ivairiu rusiu zuvies file be asaku - kokia gausite - lasisa, karpis, starkis, eserys ir koki tai kieki saldytu juros gerybiu - austriu, isdarinetu kreveciu, astunkoju. Netinka kalmarai.
4. darzoviu - morkos, salieru gumbai ir kotai (dvi skirtingos salieru rusys) cukinijos, porai, svogunai, cesnakai, agurkai pomidorai, saldzioji ir aitrioji paprika, gali buti ir kitokiu darzoviu, zodziu ka rasite. +Citrina.
5. aliejus, soja, uzpilai-padazai (jie nera butini. ir tik ne ketchupas ar majonezas!), pipirai, prieskoniai. Priekonius as naudoju dazniausiai "Kinietiskas 5-iu prieskoniu misinys" pagamintas "Saldvos", kaukazietiskus misinius, juoduosius maltus pipirus…
PROCESAS:

  1. MESA - visa mesa supjaustai juostutemis kaip kiniskam maistui, jautiena ir kiauliena galima pamarinuoti kelioms valandoms su citrina, soja ir trupuciu prieskoniu. (jei zuvis - tai ja tik supjaustyti ir paprastai zuvi pjaustau storesnemis juostutemis nes ji greiciau iskepa)
  2. DARZOVES - morkas ir saliero gumba supjaustai plonais "pagaliukais", kitas darzoves juosteles, saliero kotus smulkini i 1cm storio gabaliukus, pomidorus skiltelemis, svogunus - ziedais, cesnaka - nesmulkinti. Darzoves reikia susideti - atskiram inde sudedi cesnakus, porus ir svogunus, atskiram sumaisai morkas, cukinijas, paprika, salierus ir kt. Atskitai pasidedi kaip salotoms susmulkintus agurkus ir pomidoru skilteles.
  3. UGNIS turi buti karsta, t.y. liepsnos nemazos, dedi deptuve ar skarda, pili nemazai aliejaus ir sumeti mesa ir vartant mentelemis kepi kokias 5 minutes, po to sumeti darzoves (morkas, cukinijas ir pan.), kepi dar kokias 4.5 min., po to pomidorai ir agurkai, pora minuciu ir dedi svogunus-cesnakus, priekonius, pili uzpilus (nebutinai), pashlakstot citrina, pilat sojos padaza…
    Kepant zuvi viska reikia deti kartu isskyrus agurgus, cesnaka ir svogunus/porus.
    Proceso metu nepamirshti maisyti, nes pridegs - ugnis didele!..
  4. VARIACIJOS - patiekala nebutina daryti is tiek ingridientu kiek nurodziau, darzoves, mesos rusis, zuvis galima delioti kaip nori ir kiek nori, taigi kiekviena karta galima padaryti ta pati patiekala vis kitaip.
    Kartais dedu grybus, kartais konservuotu jaunu kukuruzu burbuoliu…

Deja Vilniuje sis patiekalas galima sakyti neegzistuoja, vienintele vieta kur ji bande gaminti buvo "Savas kampas" Traku g. Deja gamino jie viska gan prastai, zuvis buvo saldyta, dabar sio patiekalo ten nebera, bet gamina tuo principu koki tai "mutini", bet blogai…

Geru bandymu. Viskas bus sudetinga tik pirma karta, antra karta gamyba ivyks greiciau ir sklandziau.Girtas

Šiame recepte man juokingiausia jūros gėrybės. Ką bendro gali turėti Mongolija esanti per kelis tūkstančius km nuo artimiausios jūros ir krevetės su kalmarais?

Nors šiaip patiekalas idomus …

Patiekalas yra labai senas, taigi laikui begant jis tobulejo ir keitesi. Kadangi jis gaminamas skirtingose salyse ir is savo esmes yra labai demokratiskas tai jame matomai atsiranda ingridientu kuriu nebudavo pirmineje sio patiekalo versijoje.
Atseit si patiekala ruosgavo mongolu kariai ir kepdavo ji is to ka tuo metu turedavo. Pasak kulinariniu istoriju ji kepdavo ant savo skydu kuo as nelabai tikiu, nes skydai nebudavo tik metaliniai, o didzioji dalis detaliu budavo is medzio ir odos. O jei ir butu metaliniai nelabai isivaizduoju kaip juos nuplaudavoŠypsena

cha

Tai niekas ir neplaudavo … Kam reikia. Kaip žinia Čingischanas niekada nesiprausė, tik kartą per metus išsitepdavo kūną taukais Liežuvis Va tau ir higiena Pavargęs

Bet iš paties kepimo būdo (ant didelės ugnies mažame riebalų kiekyje greitai iškepama) matosi, kad patiekalas azijietiškas Taip

Aliejaus reikia visgi netaip jau mazai. Kol kepi tik mesa tai reikia nedaug, bet kai sudedi darzoves tenka dapilineti, nes pradeda degti. Dar priklauso nuo darzoviu, jei bus baklazanu, cukinijos bus ne pacios maziausios tada aliejaus teks pilti daugiau, nes sios darzoves absorbuoja riebalus, jei kitokios - gerokai maziau, nes jos pacios paleidzia sultis ir gale gaunasi troskinimasis.

Pati tai niekad negaminu, nes nepatinka Ne Nors shiaip gal ir nieko butu paragauti Laimingas

Labai įdomus patiekalas, reikės kada pabandyti pasigaminti.

As irgi pabandysiu, labai idomu Mirkt aciu uz recepta, nors ir sudetingas jis man atrodo Šypsena

Nera jis toks sudetingas, tiek, kad nemazai laiko sugaisti kol darzoves suraikai.

valgiau mongoliska BBQ Kopenhagoje, skanu, savotiska tik veliau skrandis sustojo. geriausia tai kad pats gali improvizuoti, rinktis tokias darzoves ar mesa kokia nori.