Kuciu/Kaledu valgiai
na, tai ka tokio skanaus gaminate? Ir kaip per Kucias 12 maisteliu surenkate? KOkie jie?
nuoperku kuciuku parduotuveje ir vaziuojame pas vyro tevus, ten paprastai jau viskuo buna pasirupinta, yra ju tradiciniai valgiai kurie nesikeicia jau turbut nuo vyro mamos vaikystes va tokie tai pas mus valgiai
Viena karta as ruosiau kuciu vakariene. Kazkaip gavosi tie 12 valgiu. Jau neprisimenu gerai ka gaminau.
Aisku buvo aguonpienis, silke, kepta zuvis, kazkokia misraine…
O mes tais ruosim "silke kailineliuose", bei pas savo uosvius nusvešim farširuota lydekaite, kuria vyras pagavo per rybalkos uzdaryma, vykusi salta rudenio savaitgali.
Aisku, bus kuciuku, pirktu maximoj. Zalko, bet as ju kepti nemoku, o apskritai lengviau nusipirkti nei terliotis, nors namu darbo jie aisku yra be abejones skalsesni.
Kuciu valgiai tai buna tradiciniai ir as nelabai suku apie juos galva nes prie pacio gaminimo tik prisidedu (darau ka liepia), bet labai jau skanus buna aguonieciai (virtinukai su aguonom). O siaip siais metais Kaledom prisizadejau pasigaminti tingini, nes kai kazkada buvo tema, taip jau norejosi, bet tinginysTE paeme virsu , tai prisizadejau ji pasigaminti sia proga… oi kaip skanu
Kuciu vakarienei visus patiekalus darausi pati, ir kuciukus kepu pati. kas dar buna, na buna tradicine musu seimos sriuba su dziovintais grybais, silke, zuvis kepta, salotos, kisieliai maziausiai dvieju rusiu, grybu misraine, ir dar daug visokiu patiekalu. niekada nebuna taip kad butu lygiai 12, visada gaunasi daug daugiau, bet man tai labai patinka, kai suseda visa seima uz stalo, na tevai mano ir vyro, mano brolis su seima, tau jau tapo tokia tradicija kad kucias valgom arba pas mama arba pas mane, nes kaip bebutu, bet brolienei maisto gaminimas tai kaip koks kosmaras, niekas jai neiseina nieko ji nemoka. tai va kaip. o paskutiniais metais tai jau visi pas mane renkasi. o kaledom paprastai pirma kaledu diena apie pietus pradedu kepti kalakuta, dideli kaimiska, mama juos augina. tai va taip viskas ir darosi.
sutinku kad tai sunku pakol padarai tiek valgiu taciau man labai patinka kai visi susede prie stalo valgo ka tik pagaminta maista o ne is parduotuves kulinarijos skyriaus.
Iš mano močiutės (užkietėjusios žemaitės ) kulinarinio palikimo:
- Aguonų pienas, spanguolių kisielius, vaisių kompotas, šližikai - standartinė įranga.
- Ant stalo visada būna paprasčiausių lazdyno riešutų
- Būtinai žirniai - virti ir apkepti kad būtų sausi ir birūs (panašiai kaip prie alaus), kartais sumaišomi su virtomis bulvėmis (nors galima valgyti ir atskirai).
- Aguonų pyragas - mielinės tešlos vyniotinis įdarytas aguonų išspaudomis likusiomis nuo aguonų pieno. Aguonos pasaldinamos ir išmaišomos su kiaušinio baltymu - pyragas geriau sulimpa, nebyra valgant
- Silkė ir kitokia žuvis kelių rūšių - su grybais, be grybų ir t.t. ir pan.
- Mišrainės - kokios 2 rūšys.
Gal ką ir praleidau, bet iš tiesų tų patiekalų dažniausiai susidaro daugiau ne 12
O man skaniausia, kai dziovinti grybai isverdami ir su svogunais…
JP.
man skaniausi Kuciu patiekalai-virtinukai su grybais ir karpis drebuciuose visus valgius darom su mama, tik silke perkam nes labai skani "kaimiska" silke. dar skanu kvieciai arba lazdyno riesutai su medum nu ir zinoma, mamos kepti slizikai
svarbiausia, kad ant stalo būtų aguonpienio kad ir kiek jo būtų, visą suvalgom
o toliau pridarom visko po truputį, bo vis vien kitą dieną tie pasnikiški patieklai nelabai valgosi
papasakokit man kas nors, kaip daryti tą aguonpienį? niekada nemačiau net
pas mus būna tradiciškai silkė, mišrainės kelios, džiovintų grybų kotletai (niam niam ), pupos virtos… na, šližykai, spanguolių kisielius, kviečiai su medum ir kitais priedais (riešutai, razinos)…
mano mama tai daro irgi grybus tik su burokeliais, ojei kaip man jie skanu
o aguonpieni tai reikia tiesiog sugrusti aguonas ir bus baltas pienas, bet mano mama nesipeckioja, tik permala aguonas keliskart su mesmale ir uzpila vandeniu, jei neklystu,o vieno mes jo niekad negeriam, o padarom tokia buze, primetam i ta piena sliziku ir kai jie istizta, tai pats skanumas
aguonpienis yr pats svarbiausias
Mano aguonpienio receptas:
aguonos (apie 200g) užmerkiamos šaltu vandieniu. Po keletos valandų vanduo nupilamas ir aguonos kelis kartus permalamos mėsmale. Toliau visa šita masė užpilama šaltu saldintu vandeniu, suberiami kūčiukai. Skanaus
Kiek žinau, kitos šeimininkės permalusios aguonas paskui per tankų audinį išspaudžia jas, kad neliktų grūdelių kevalėlių (kitiems labai nepatinka, kai jie kutena gerklę).
[quote]Nuska rašė:
Mano aguonpienio receptas:
aguonos (apie 200g) užmerkiamos šaltu vandieniu. Po keletos valandų vanduo nupilamas ir aguonos kelis kartus permalamos mėsmale. Toliau visa šita masė užpilama šaltu saldintu vandeniu, suberiami kūčiukai. Skanaus
[/quote]
ačiū . reiks pasibandyt… kažkodėl pas mumi šito patiekalo niekada nedarydavo
aguonpienis yr pats svarbiausias
pritariu - kokios kūčios be aguonų pieno ir be kūčiukų?
Tik nepadauginkite to aguonpienio - opijatas šiaip ar taip
Nenuostabu, kad po to gyvuliai ima kalbėti
A mes aguonas maldavome su kavamale. Tai budavo mano darbas
JP.